zaterdag 1 augustus 2009

Onderwijs bij 38 graden in de schaduw

Mogen we wel of niet gaan? Na veel onzekerheid, op het laatste moment, na heen en weer gebel tussen onze contactpersonen, toch een school in Sifang mogen bezoeken. Ik heb enorme bewondering voor de leraren, die in de hitte aan een groep kinderen les proberen te geven. De scholen zijn nog steeds in tijdelijke golfplaten bunkers, zonder ventilatoren. En al zouden wij deze doneren, de stoppen slaan dan steeds door...Wat meer konden wij doen, dan met hun praten, ijsjes eten, fotos's maken en een boek over Holland achterlaten. De lerares is er erg blij mee en belooft ons aan haar leerlingen een les over ons Holland te geven.

What can you do with the new Windows Live? Find out

zondag 26 juli 2009

Miang Yang

Vandaag naar een ander tijdelijke middelbare school. Het lag in Beichuan, maar is door de aarbeving verwoest. Praten met de een van de directeuren over deze verwoesting, blijft moeilijk. Dus we praten over zijn verwachtingen van de nieuw te bouwen school...



Express yourself instantly with MSN Messenger! MSN Messenger

What can you do with the new Windows Live? Find out

vrijdag 24 juli 2009

Eindelijk contact!

Na de verplichte doorlichting van onze groep op de Mexicaanse griep, konden we ongestoord verder naar de volgende douanepunt op het vliegveld van Chengdu. Ons volgend contactmoment van de Chinese bureaucratie, was het invullen van drie doordrukformulerieren om onze euro's in te wisselen in RBM. Na het natuurlijk met de verkeerde kleur balpen te hebben ingevuld, daarna met een iets afwijkende handtekening dan op mijn door de bankmedewerker gekopieerde paspoort, hadden wij na 2 uur onze gewilde biljetten.
Impressie Chengdu: warm, vochtig, pittig eten (en sinds dag 2 dus last van mijn darmen). 
Impressie getroffen gebieden: neergestortte gebouwen, debris, daarnaast vol in de herbouw, tractoren gaan op en af.
Impressie epicentrum: spookstad, stilte in een normaal drukke stad, krekels zijn te horen, wij zijn alsof wij op een filmset van een oorlogsgebied zijn. Verhalen van de lokale mensen, waarbij ik met moeite mijn tranen kan inhouden.
Impressie van de tijdelijke scholen en de kinderen: nog steeds angst voor een nieuwe aardbeving, maar dankbaar dat zij hier zijn en onderwijs mogen volgen. Men moet verder met hun leven... 


Express yourself instantly with MSN Messenger! MSN Messenger

donderdag 16 juli 2009

Cursus Chinees...

Sinds 3 dagen heb ik eindelijk van een goede vriend zijn PSP mogen lenen met een 3-delige cursus Mandarijns. Dus zit ik elke ochtend op de fiets met een oortje in de basis te leren. Iedereen zegt dat ik als Chinees toch geen moeite zou hebben met het leren ervan, maar aangezien ik half kaas ben en mijn Kantonees slechts op het niveau van een 4-jarige beheers, valt het niet mee.
Mensen naast mij in het verkeer kijken naar mij als ik hardop aan het oefenen ben met: "Nî hâo" en "Wô bû shì shaô pu tong gua"... ha ha!

maandag 13 juli 2009

Nederlandse en Chinese jongeren op stage in rampgebied Sichuan in China

Utrecht, 13 juli 2009 - In mei vorig jaar vond de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan plaats met desastreuze gevolgen. Ongeveer 90.000 doden, waaronder 5.335 kinderen. Daarnaast verloren veel kinderen hun ouders. De wederopbouw is momenteel in volle gang. Wegen worden gerepareerd, scholen en ziekenhuizen worden herbouwd en overal wordt nog puin geruimd. Ruim een jaar na de ramp is nog steeds wereldwijde aandacht voor de leefsituatie van de kinderen daar noodzakelijk. Op zondag 19 juli vertrekken 20 jongeren, van zowel Nederlands als Chinese afkomst, vanaf Schiphol voor een groepsstage naar Sichuan om lokale wederopbouwprojecten voor kinderen en scholen te bezoeken en kennis te maken met ontwikkelingssamenwerking.

Deze groep van 20 jongeren maakt deel uit van het project ‘Youth Sichuan in the picture’ en reist van 19 juli tot 5 augustus door Chengdu, Deyang, Mianyang, Guang Yuan, Beichuan (epicentrum), Leshan en andere steden en gebieden in de provincie Sichuan. Daar een groot deel van de groep geen Mandarijn spreekt, wordt zij bij aankomst in Chengdu gekoppeld aan 20 Chinese studenten van de Zigong universiteit. Deze Chinese studenten spreken Engels en zijn afkomstig uit het aardbevings-gebied. Zij zullen met de 20 jongeren uit Nederland meegaan op hun groepsstage. Gezamenlijk bezoeken zij in het rampgebied diverse wederopbouwprojecten voor kinderen en scholen, maken kennis met lokale kinderen en hun ouders en krijgen inzicht in ontwikkelingssamenwerking en hoe educatie daar wordt gegeven.

Foto’s, films en verhalen

Met behulp van foto-, film- en verhaalreportages en met een positieve blik legt de Nederlandse groep vast wat zij daar meemaakt. Het uiteindelijke doel is wereldwijde aandacht vragen voor verbetering van de huidige leefsituatie van de kinderen in Sichuan. Volgens deze jongeren uit Nederland moet er nog veel gebeuren voor de kinderen en educatie in Sichuan en willen zij via foto’s, films en verhalen hieraan een bijdrage leveren. De jongeren willen zelf zien hoe het er momenteel in Sichuan aan toe gaat en om te ervaren waarom ontwikkelingssamenwerking belangrijk is. Ondanks de economische groei in de afgelopen 10 jaar is China nog steeds een ontwikkelingsland en is ontwikkelingshulp nodig.

Samenwerking organisaties

De stage van de groep Nederlandse en Chinese jongeren ‘Youth Sichuan in the picture’ is een project van het Inspraak Orgaan Chinezen (IOC) en is mogelijk gemaakt door het Xplore-programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking. Xplore werkt aan draagvlakversterking voor ontwikkelingssamenwerking door het subsidiëren van stages en uitwisselingen voor jongeren tussen 12 en 30 jaar. Hoofdthema van Xplore is ‘armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling’. Via Xplore kunnen jongeren op uitwisseling gaan, vrijwilligerswerk doen en stage lopen in ontwikkelingslanden. Het Xplore-programma wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Met dit project wil IOC de samenwerking met andere sociaal-maatschappelijke organisaties in Nederland bevorderen, meer wederzijds begrip kweken en de sociale cohesie tussen jongeren versterken in de Nederlandse samenleving. Aan dit project werken, naast IOC, ook de volgende organisaties in Nederland mee: Chinese Jongeren Organisatie (CJO), Chinese Radio & Televisie (CRTV), Stichting ARTventure en Tsinghua alumni vereniging Nederland (THAANL). Informatie over dit project is te vinden op: http://www.ioc-ch.nl/ of volg de groep via weblog: http://www.sichuan2009.blogspot.com/

--------------------------------------------------------------------------------Noot aan de redactie:Voor meer informatie:

- Winnie Cheung (Nederlands), bestuurslid IOC, tel. 06-38302747, e-mail: winniecheung7@gmail.com

- Angela Boone, beleidsmedewerker IOC, tel. 06-21446076, e-mail: ae_boone@hotmail.com

- Hai Xiang Lin (Mandarijn), bestuurslid IOC, tel. 06-10118735, e-mail: haix_lin@yahoo.com

- Lulu Fan (Kantonees), projectdeelneemster, tel 06-14255266, e- mail: lulufan@gmail.com